Als je aan mij vraagt of ik kaas wil proberen zal ik zeker geen nee zeggen. Ik kom dan niet uit Alkmaar, maar ik durf mijzelf wel een echte kaaskop te noemen. Toen het pakketje met kaas binnenkwam was ik dan ook erg blij. Ik moet zeggen dat ik deze kaas nog niet kende en dus was ik extra nieuwsgierig. Het was een pakketje van Stompetoren. De naam Stompetoren komt van het dorp Stompetoren in Noord-Holland, waar de koeien grazen en waar deze kaas wordt geproduceerd.
Er zitten verschillende kazen in het assortiment van Stompetoren. De kazen die ik opgestuurd kreeg waren de belegen, de belegen met komijn en een stukje Grand Cru. Ik besloot om met alledrie de kazen een hapje te gaan maken, maar ik heb ze natuurlijk ook gewoon eventjes los geproefd. Alledrie zijn ze erg lekker. De belegen kazen zijn lekker romig en de Grand Cru is een echt goede oude kaas. Ik ben er dol op.
Ben jij ook dol op kaas? Kijk dan zeker even op deze site en de Stompetoren Facebookpagina, want er is een erg leuke winactie!
Goed, terug naar de borrelhapjes. Ik besloot met de Grand Cru een oude kaas tapenade te maken, met de belegen kaas een kaas- uienstokbrood en met de komijnekaas croissantjes met worstjes en komijnekaas.
Oude Kaas tapenade
Dit heb je nodig:
- 75 gram grand cru kaas
- 100 gram dadels
- 40 gram walnoten
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- scheutje olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het:
- Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, peper en zout in de keukenmachine en pureer tot een grove tapenade.
- Wil je hem wat fijner? Voeg dan een scheutje olijfolie toe en pureer nogmaals.
- Breng op smaak met wat peper en zout.
- Het lekkerst om gelijk te eten, maar je houdt het een aantal dagen lekker in de koelkast.
Kaas- uienstokbrood
Dit heb je nodig:
- 1 grote ciabatta om af te bakken
- 2 grote witte uien, fijn gesneden
- 200 gram belegen kaas
- een theelepeltje sambal
- een eetlepel tomatensaus
Zo maak je het:
- Snijd een dun laagje van de bovenkant van de ciabatta.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Meng de tomatensaus met de sambal en smeer het brood hier heel dun mee in.
- Verdeel daaroverheen de fijn gesneden uien.
- Rasp de kaas grof en verdeel ook dat over het brood.
- Bak het brood 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Croissantjes met worstjes en komijnekaas
Dit heb je nodig:
- 1 blikje croissantendeeg, voor 24 kleine croissantjes
- 24 party knakworstjes
- komijnekaas
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd van de komijnekaas 24 kleine plakjes.
- Rol het croissantdeeg uit, stop in ieder driehoekje een plakje komijnekaas en een knakworstje en rol op.
- Leg de croissantjes op de bakplaat. Rasp nog wat van de overgebleven komijnekaas en verdeel dit over de croissantjes.
- Bak ze ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven. Houd ze wel in de gaten, want soms gaan ze ineens heel snel.
Geniet ervan!
Nog meer recept inspiratie nodig? Neem dan zeker even een kijkje bij de recepten op de site van Stompetoren!