Deze amandelcake met bosbessen en citroen komt uit het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi: SIMPEL. Simpel koken is voor iedereen natuurlijk anders, dus met letters boven de recepten wordt aangegeven wat bij dat recept van toepassing is.
S.= Snel
I = Ingrediënten. Niet meer dan 10 ingrediënten.
M = Maak van tevoren
P = Provisiekast
E = Eenvoudiger dan u denkt
L = Lui
Ik vind dit zelf erg origineel bedacht en daarnaast is het ook nog eens erg overzichtelijk. Ideaal dus!
De hoofdstukken
Na een hoofdstuk met recepten voor de Brunch, kom je bij de recepten met Rauwe groenten. Van de rauwe groenten kom je bij de Gare groenten. Het hoofdstuk wat daarna volgt is het hoofdstuk met recepten met rijst, granen en peulvruchten. Als je dan de Noedels en pasta hebt gehad kom je bij Vlees, gevolgd door Vis en als laatste natuurlijk het hoofdstuk Desserts.
Gerechten
Als ik door het boek blader krijg ik echt wel trek. Het leuke aan de boeken van Ottolenghi vind ik dat er veel gebruik wordt gemaakt van groenten. Hierdoor probeer ik er toch weer eens wat anders mee. Gerechten die ik uit dit boek sowieso een keer wil maken zijn; Brood met rode biet, karwijzaad en geitenkaas, Carpaccio van vleestomaten met salsa van bosui en gember, Gestoomde courgettes met knoflook en oregano, Bulgur met paddenstoelen en feta en zo kunnen wij nog wel even doorgaan.
Ik vind stiekem dat iedere foodie dit kookboek in huis zou moeten hebben. In dit huis gaat er in elk geval veel uit gekookt en gebakken worden.
Amandelcake met bosbessen en citroen
Dit heb je nodig:
- 150 gram boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 190 gram fijne kristalsuiker
- 2 citroenen, (2 eetlepels citroenrasp + 2 eetlepels sap)
- 1 theelepel vanille- extract
- 3 grote eieren
- 90 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/8 theelepel zout
- 110 gram amandelmeel
- 200 gram blauwe bessen
- 70 gram poedersuiker
Zo maak je het:
- Verhit de oven op 180 graden.
- Vet een cakevorm van 11×21 centimeter in.
- Doe de boter, suiker, citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de vanille in een kom van een standmixer met een bisschopshaak. Klop alles 3-4 minuten op hoge snelheid tot een luchtig beslag. Zet de snelheid naar halfhoog. Voeg steeds kleine porties geklopt ei toe en schraap de rand van de kom regelmatig schoon. Het beslag kan licht schiften, maar geen zorgen, het komt allemaal weer goed. Voeg het bakmeel met het zout en het amandelmeel in 3 porties toe. Spatel er tot slot met de hand 150 gram blauwe bessen door en giet het beslag in de cakevorm.
- Bak de cake 15 minuten in de voorverwarmde oven en strooi dan de overgebleven blauwe bessen over de bovenkant. Zet hem nog 15 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin, maar nog niet gaar is. Dek de vorm losjes af met aluminiumfolie en bak de cake nog 25 tot 30 minuten tot hij gaar en gerezen is. Steek met een prikker in het midden van de cake: als hij er schoon uitkomt is hij gaar. Haal de vorm uit de oven en zet de cake in de vorm opzij om hem nog 10 minuten af te laten koelen, stort hem dan uit de vorm op een rooster en laat hem helemaal koud worden.
- Maak intussen het glazuur. Roer in een kleine kom de overgebleven eetlepel citroensap met de poedersuiker door elkaar en klop het glad. Giet het glazuur over de cake en strijk het met een spatel erover uit: het sap van de blauwe bessen boven in de cake zal wat in het glazuur trekken: de cake ziet er dan nog mooier uit.
Geniet ervan!
SIMPEL is te koop voor €29,99 bij verschillende (online) boekhandels.
Ik heb dit boek gekregen van Fontaine uitgevers. Dit verandert niks aan mijn mening over dit boek. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Altijd op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook & Instagram. Daar deel ik niet alleen mijn recepten, maar ook andere food & lifestyle foto’s
Heb jij een recept gemaakt van Foodaholic? Deel deze dan op social media met #Foodaholicnl, dat vind ik super leuk om te zien!