Het basisrecept voor boterkoek staat al erg lang op Foodaholic. Een lekkere variant is de boterkoek met appel. Helemaal nu in de herfst met alle lekkere appels bak ik hem graag. Het huis gaat net als bij appeltaart erg lekker ruiken.
Ik bakte de boterkoek in een brownievorm bekleed met bakpapier, maar je kan natuurlijk ook een boterkoekvorm of een springvorm gebruiken.
Voor 1 boterkoek met appel
Dit heb je nodig:
- 250 gram bloem
- 1 mespuntje zout
- 250 gram witte basterd suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 grote appel, ik gebruike een goudreinet
- 250 gram boter
- 1 ei
- 1 eetlepel melk
- Kaneel naar smaak, ik gebruikte 1 theelepel
Zo maak je het:
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een boterkoek vorm in of bekleed een andere vorm met bakpapier.
- Schild de appel en snijd deze in kleine schijfjes.
- Zeef de bloem en de basterdsuiker in een beslagkom. Voeg daar de vanillesuiker, het zout, de boter in kleine stukjes en de kaneel bij. Klop het ei los met de eetlepel melk en voeg de helft van het mengsel ook bij de massa.
- Kneed het met de hand tot het een soepel deeg vormt. Druk het deeg in de bakvorm en verdeel de schijfjes appel erover.
- Zet de boterkoek op een rooster midden in de oven. Bak hem 15 minuten en besmeer hem dan met het eiermengsel. Bak hem dan nogmaals 30 minuten totdat hij mooi goudbruin en gaar is.
- Laat hem zeker nog 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt. Aansnijden kan pas als de boterkoek volledig afgekoeld is.
- De boterkoek blijft in een luchtdichte trommel wel een paar dagen lekker.
Geniet ervan!
Geniet ervan!
Altijd op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook & Instagram. Daar deel ik niet alleen mijn recepten, maar ook andere food & lifestyle foto’s
Heb jij een recept gemaakt van Foodaholic? Deel deze dan op social media met #Foodaholicnl, dat vind ik super leuk om te zien!