Het is al even geleden, maar ik vond dat het wel weer tijd was voor een heerlijk recept uit een tof boek voor hier op Foodaholic. Ik besloot om voor een fantastische double cheeseburger van BBQstreet te gaan, oftewel de oozy woozy double cheeseburger.
Dit recept is afkomstig uit Het BBQSTREET Basisboek. In dit boek delen de grillmasters Ralph de Kok, Peter de Clercq, Harm Jan Bloem en Jord Althuizen recepten. Volgens hun kan iedereen BBQ’en en dat willen ze met dit boek laten zien.
Ik denk dat ze met dit boek inderdaad laten zien dat barbecueën niet moeilijk hoeft te zijn. De recepten zijn namelijk allemaal goed te volgen. Ik moet bekennen dat ik namelijk bij bijvoorbeeld dit recept dacht ‘Jeetje wat een hoop ingrediënten’ die overigens wel allemaal in de supermarkt te vinden zijn, maar tijdens het maken dacht ik juist ‘Wat is dit recept makkelijk te maken’. Leuk om te ervaren vond ik dat. De burger, de saus en de uienringen waren ook allemaal zo onwijs lekker. Echt een aanrader om te maken dus. De smaken pasten allemaal zo goed bij elkaar.
Het boek is, na een theoretisch stuk, verdeeld in verschillende hoofdstukken; rubs, boters, marinades, mop-sauzen, sauzen, borrel-q, burgers, lunch, vis, vlees, Vega, dessert, winter, bbq-pronkstukken, sides en drinks.
Zelf ben ik niet het allergrootste talent qua barbecueën, maar inmiddels heb ik dit boek er regelmatig bij gepakt en staan er nog veel meer recepten in die ik graag eens zou willen proberen. Ik geloof namelijk dat het mij met dit boek zeker moet lukken. Wat dacht je van een heerlijke bbq- steeksandwich met chips? Of met snickers gevulde baby- ananas?
Mocht je nou ook nieuwsgierig geworden zijn naar dit boek. Hier kan je het boek inkijken en hieronder kan je hem ook gelijk aanschaffen bij bol.com.
Fantastische double cheeseburger – voor 4 personen
Dit heb je nodig:
4 briochebroodjes
8 dunne hamburgers
2 el zonnebloemolie
4 plakken goede cheddar
150 g blauwaderkaas
16 plakjes augurk
- ESPRESSO-BBQ-SAUS
50 ml appelciderazijn
20 ml sojasaus
25 g donkere basterdsuiker
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 sjalot, zeer fijngehakt
1 el (gerookte)paprikapoeder
60 g ketchup
1 dubbele espresso (40 ml)
zout en zwarte peper
- GEFRITUURDE UIENRINGEN
olie om in te frituren
2 grote witte uien, in ringen
400 ml karnemelk (of sojamelk)
300 g bloem
2 el cayennepeper
- JALAPEÑO-KOOLSALADE
40 g rodekool, fijngesneden
40 g witte kool, fijngesneden
40 g winterpeen, julienne gesneden
1 rode ui, gesnipperd
1 jalapeñopeper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
2 el peterselie, fijngehakt
3 el mayonaise of Hellmann’s vegan mayo
2 el appelciderazijn
1 el grove mosterd
1 tl vloeibare honing (optioneel)
Zo maak je het:
- Doe voor de espresso-BBQ-saus alle ingrediënten in een pannetje, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat minimaal 10 minuten pruttelen zodat alle smaken goed vrijkomen. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng de uienringen met de karnemelk en laat in de koelkast minimaal 2 uur marineren. Verwarm intussen een friteuse tot 190 °C.
Haal de uienringen uit de karnemelk en schud ze goed droog. Meng de bloem en cayennepeper en haal een derde van de ringen erdoorheen. Klop de overtollige bloem af en frituur de ringen tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal ze uit de olie, bestrooi ze met zout en zet opzij. Herhaal met de overige ringen. - Meng voor de jalapeño-koolsalade alle ingrediënten in een kom goed door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Bereid een BBQ of grill voor op direct grillen en verhit hem tot 200 °C bij het grillrooster. Snijd de briochebroodjes open en rooster ze op de snijkant kort op het grillrooster. Bestrijk de hamburgers met olie en bestrooi licht met zout en versgemalen zwarte peper. Gril de burgers circa 2 minuten per kant op het rooster. Bedek vier burgers met cheddar en vier met blauwaderkaas en laat de kaas kort smelten.
- Bouw vervolgens de burgers op: leg op de onderkant van de broodjes eerst plakjes augurk en de jalapeño-koolsalade, dan de met cheddar en blauwaderkaas bedekte burgers en als laatste de uienringen en espresso-BBQsaus. Eindig met de bovenkant van de broodjes.
Geniet ervan!
Liefs, Daniëlle
Ik heb dit boek gekregen van Kosmos Uitgevers. Dit verandert niks aan mijn mening over dit boek. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.
Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk!