Kruidnoten tegenwoordig zie je ze in allerlei variaties voorbij komen. Mijn favorieten blijven toch wel de naturel, de witte chocolade en de salted caramel variant. In deze heerlijke kruidnotencake maak ik gebruik van de gewone kruidnoten. Gebruik je een chocoladevariant dan zal de chocolade in de oven smelten, Ik heb dit zelf overigens nog niet geprobeerd.
Ik gebruik mijn basisrecept voor de cake, maar dan met wat kruidnoten en speculaaskruiden. De cake is niet moeilijk om te maken en natuurlijk super leuk om in deze tijd van het jaar bij een kopje koffie of thee te serveren. Op pakjesavond is het natuurlijk ook heel leuk om neer te zetten, tijdens het schoenzetten of tijdens het kijken van het Sinterklaasjournaal.
Kruidnotencake – de cake bevat ongeveer flinke 12 plakken
Dit heb je nodig:
250 gram boter
200 gram suiker
5 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker
75 gram kruidnoten + ongeveer 20 gram voor op de cake
1 eetlepel koek en speculaaskruiden
Bloem
Zo maak je het:
- Leg de boter een tijd voordat je de cake gaat maken uit de koelkast. Zo kan de boter wat zachter worden.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Vet het cakeblik (30 cm) in en bestuif het daarna met wat bloem.
- Mix de boter zacht en voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Voeg daarna de suiker, vanillesuiker, de speculaaskruiden en het zelfrijzend bakmeel toe. Blijf mixen tot het een mooi glad en iets luchtig beslag is.
- Meng de 75 gram kruidnoten met wat bloem. Roer ze vervolgens door het cakebeslag. Giet het cakebeslag in het cakeblik en verdeel de laatste kruidnoten over de bovenkant.
- Zet het cakeblik op het rooster iets onder het midden in de oven. Indien mogelijk plaats een bakplaat boven de cake. Hierdoor wordt de cake minder bruin.
- Na 3 kwartier de bakplaat uit de oven halen, de cake moet nu nog een half uurtje bakken.
- Controleer na dat half uur met een sateprikker of de cake gaar is. Als het stokje droog uit de cake komt is het goed.
- Laat de hem eerst even in het blik afkoelen. Daarna uit vorm halen en op een rooster laten afkoelen. Als hij helemaal is afgekoeld blijft hij een paar dagen lekker als je hem goed in aluminiumfolie inpakt!
Geniet ervan!
Liefs, Daniëlle
Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.
Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk!