Cake is iets wat ik eigenlijk altijd wel lekker vind. Vooral als hij zelfgemaakt is, want die kant en klare cake daar maak je mij niet heel blij mee (of hij moet van een goede bakker zijn). Natuurlijk kan je een lekkere ouderwetse roombotercake maken of een marmercake, maar een lekker frisse citroencake vind ik ook altijd een goed idee.
Het glazuur bovenop is best zoet, maar ook wel zurig door de citroen. Hij past echt perfect bij de cake. De cake heb ik al een aantal keer als traktatie gemaakt en iedere keer vindt iedereen hem heerlijk. Hij smaakt dan ook erg goed met een kopje koffie of thee.
Lekker frisse citroencake – voor een cakevorm van 30cm
Dit heb je nodig:
- 250 gram roomboter
- 200 gram suiker
- 1 (biologische) citroen
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 5 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 140 gram poedersuiker
- 3 eetlepels melk
- 1 eetlepel citroensap
Zo maak je het:
- Leg de boter een tijdje voordat je de cake gaat maken uit de koelkast. Zo kan deze wat zachter worden.
- Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakeblik (30cm) in. Bestuif het blik met wat bloem.
- Rasp de schil van de citroen en pers het citroensap uit de citroen. Mix de boter zacht en voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Voeg daarna de suiker, de vanillesuiker, de citroenzest en het zelfrijzend bakmeel toe. Meng het geheel tot een glad beslag.
- Giet het beslag in het cakeblik en zet het cakeblik op het rooster in de oven, iets onder het midden. Indien mogelijk plaatst er dan een bakplaat boven, dit zorgt ervoor dat de cake niet te bruin wordt. Haal na 3 kwartier de bakplaat boven de cake weg en bak de cake daarna nog een half uur.
- Controleer met een prikker of de cake droog is, zo ja dan kan hij gaan afkoelen. Zo nee, dan moet hij nog even worden gebakken. Controleer dan na iedere 5 minuten even of hij dan droog is. Laat de cake eerst even in het blik afkoelen en vervolgens op een rooster.
- Voor de glazuurlaag meng je de poedersuiker met de melk en het citroensap, Meng dat goed door elkaar. Giet de glazuur over de afgekoelde cake en plaats de cake in de koelkast. Zo kan de glazuur wat harder worden. Na ongeveer een uur is hij lekker.
- De cake blijft ongeveer 4 dagen goed in de koelkast (maar dat haalt hij vast niet 😉 )
Geniet ervan!
Liefs, Daniëlle
Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.
Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk!