Al jarenlang zie ik rond oud en nieuw de zoekterm “oliebollen” in mijn statistieken voorbij komen. Helaas heb ik nooit eerder het recept geplaatst, maar tadaa… vanaf vandaag staat hij eindelijk online.
De één is er gek op en de ander laat ze liever staan. Ik moet bekennen dat mijn voorkeur ook naar een appelbeignet gaat, maar een goede oliebol kan ik ook wel echt van genieten.
Zelf vind ik oliebollen met krenten en rozijnen erg lekker, maar mocht je daar niet van houden kan je ze natuurlijk altijd eruit laten. In dit recept kan je het er dan gewoon uit weglaten en blijven de andere ingrediënten gewoon dezelfde hoeveelheden.
Oliebollen – voor ongeveer 20 stuks
Dit heb je nodig:
500 milliliter melk
1 zakje droge gist (7 gram)
2 eetlepels witte basterdsuiker
500 gram bloem
snufje zout
1 ei
30 gram krenten
50 gram blanke rozijnen
50 gram donkere rozijnen
Zonnebloemolie om in te bakken
Optioneel: Poedersuiker
Zo maak je het:
- Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in lauwwarm water en laat ze daarna goed uitlekken.
- Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg dan de gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan. De gist gaat dan borrelen.
- Voeg in een kom de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot het een glad beslag vormt.
- Dek de kom af met een plasticfolie. (Zelf gebruik ik hiervoor vaak een vuilniszak. Laat het dan een uur rijzen totdat het is verdubbelt.
- Zet ongeveer een kwartier voordat je gaat bakken een pan met de zonnebloemolie op en verhit de olie tot 180 graden.
- Dep een ijslepel even kort in de olie en schep een paar oliebollen in de pan. Het ligt een beetje aan de grote van je pan, maar zelf bak ik er ongeveer 5 per keer.
- De oliebollen moeten ongeveer 6 minuten worden gebakken. Als ze niet zelf omkeren moet je dit even halverwege doen, maar meestal draaien ze zelf al om.
- Schep ze met een schuimspaan op een bord bedekt met keukenpapier. Dat neemt het overtollige vet op.
- Bestrooi voor het eten eventueel met poedersuiker, dat maakt ze extra lekker.
Geniet ervan!
Liefs, Daniëlle
Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.
Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk!
Zin een hele andere soort oliebol? Deze met chocolade en slagroom is ook erg lekker.