♪ Koffie – Koffietijd… ♪ Ik denk dat de meeste van ons dat deuntje wel kennen. Koffietijd is inmiddels alweer 10 jaar op televisie. Ik kan mij nog herinneren dat ik dit keek als ik als kind ziek was. Als ik nu thuis ben om de 10.00 uur ‘s morgens wil ik het ook weleens aanzetten. Lekker kneuterige televisie, in de positieve zin van dit woord. Nu denk je vast: Wat heeft Koffietijd met een poké bowl met pittige tonijn te maken? Heel simpel eigenlijk, dit recept komt namelijk uit hun kookboek.
Kookboek “Made by Koffietijd”
In het kookboek Made by Koffietijd staan de 101 beste en lekkerste gerechten uit 10 jaar Koffietijd! In die 10 jaar is er namelijk iedere werkdag gekookt. Van al die recepten hebben Loretta, Quinty en Pernille, samen met BN’ers, de redactie, maar ook de kijkers de 101 lekkerste gerechten geselecteerd voor het kookboek. Casper Bürgi en de vijf huidige Koffietijdkoks; London Loy, Klaas Winsen, Jigal Krant, Pieter Kok en Hidde de Brabander hebben ook hun bijdragen voor dit boek geleverd.
Na een kort voorwoord is het boek verdeeld in verschillende hoofdstukken; 3 lievelingsgerechten van onze presentettes, 6 favorieten van onze koks, 50 gerechten waarvoor je geen keukenprinses hoeft te zijn, 3 koffie, chocolademelk en koek, 20 koffietijd- klassiekers, 3 lievelingsdrankjes, 10 feestgerechten van de redactie, 5 zalige toetjes, 1 koekje voor Flip en 15 basisbereidingen.
In ieder hoofdstuk staan wel recepten die ik zou willen maken. Door de indeling van het boek is het soms even zoeken waar een recept onder valt, maar gelukkig staat er achterin ook een receptenindex, dus zo kan je makkelijk een recept terugvinden.
Recepten die ik binnenkort wel zou willen proberen zijn onder andere de Mals buikspek met appel en snel pickles, de Turkse pizza, salade met een crumble van falafel, Hidde’s chocolademousse en het broodje Mokumse bal met Amsterdamse uiensalsa en Surinaamse boontjes. Natuurlijk staan er nog veel meer heerlijke recepten in, maar ik ga met deze beginnen denk ik.
Het recept voor de poké bowl met pittige tonijn komt dus ook uit dit boek. Ik vond hem gemakkelijk te maken. De rijstazijn was helaas overal uitverkocht dus die heb ik vervangen door witte wijnazijn, maar verder waren de ingrediënten gewoon in de supermarkt te verkrijgen. De toko verkoopt het natuurlijk ook.
De smaak van de Poké bowl vonden wij erg goed. Als je niet van al te pittig houdt moet je er misschien iets minder sriracha in doen. Bij ons komt deze variant zeker vaker op het menu te staan, want hij is zo gemaakt en erg lekker.
Poké bowl met pittige tonijn – voor 4 personen
dit heb je nodig:
250 gram sushirijst
6 eetlepels rijstazijn
1 komkommer
12 radijsjes
2 avocado’s
2 stuks Shanghai paksoi
4 eetlepels sesamzaad
200 gram tonijn uit blik, op zonnebloemolie
- Voor de dressing:
8 eetlepels sojasaus
2 eetlepels sesamolie
3 eetlepels honing
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels rijstazijn
- Voor de srirachamayonaise:
8 eetlepels mayonaise
4 theelepels srirachasaus
4 theelepels citroensap
Zo maak je het:
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de rijstazijn door de warme rijst. Laat daarna afkoelen voor gebruik op een platte schaal.
- Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd het vruchtvlees in. blokjes. Snijd de radijs en avocado”s in plakjes. Snijd de paksoi fijn.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Roer in een andere kom de mayonaise, srirachasaus en het citroensap door elkaar.
- Rooster het sesamzaad in een droge pan tot de zaden bruin kleuren. Verdeel de afgekoelde rijst over vier kommen en schenk de dressing over de rijst. Verdeel de komkommer, radijs, avocado en paksoi op de rijst.
- Giet de tonijn af en meng met 2 eetlepels van de srirachamayonaise. Leg de pittige tonijn bij de groente. Bestrooi met het geroosterde sesamzaad en serveer met de srirachamayonaise.
Geniet ervan!
Liefs, Daniëlle
Liever een Poké Bowl met rauwe vis? Kijk dan eens naar dit recept.
Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief of volg mij op Instagram en/of Facebook. Daar deel ik niet alleen recepten, maar ook andere food en lifestyle gerelateerde posts.
Heb jij iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel dit dan op Social media, tag mij en gebruik de hashtag #foodaholicnl. Dit vind ik namelijk erg tof om te zien!