Sinterklaas soezen

Sinterklaas soezen

🎶 Sinterklaas kapoentje .. 🎶 Ik besloot vorige week nog even lekker aan de bak te gaan en deze Sinterklaas soezen te bakken. 

Ik vind soezen echt zo leuk om te maken. Voor de soes zelf gebruik ik eigenlijk altijd het basis recept van Rutger bakt. Die klopt gewoon en ze lukken altijd. Ik denk trouwens wel dat als je veel soezen zou maken je enorme spierballen krijgt.. je voelt het op een gegeven moment best in je arm. 

Vind je trouwens ook niet dat ze er leuk uit zien? Perfect dus om tijdens het vieren van Sinterklaas (of gewoon wanneer je er zin in hebt) te bakken en het allerbelangrijkst.. ervan te genieten!

Sinterklaas soezen

Sinterklaas soezen – voor 8 soezen

Dit heb je nodig:

  • Voor het soezendeeg:
  • 200 milliliter water

  • 1/2 theelepel zout

  • 100 gram boter

  • 200 gram bloem

  • 4 eieren

  • Voor de chocoladelaag:
  • 200 gram suiker

  • 20 gram cacaopoeder

  • 250 gram melk chocolade

  • Voor de slagroomvulling + toefje bovenop:
  • 800 milliliter slagroom

  • 80 gram suiker

  • 2 zakjes klopfix

  • Verder nodig:
  • Mixer

  • Spuitzakken

  • Spuitmondjes

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor 210 graden.
  • Doe voor het deeg het water, de boter en het zout in een pannetje en breng dit langzaam aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel kookt en voeg de bloem toe. Begin direct met roeren en blijf dit doen totdat alle bloem is opgenomen. Zet dan de pan terug op het vuur en blijf zeker 2 minuten roeren totdat het een sissend geluid maakt en er op de onderkant van de pan wat gaat aanbakken.
  • Doe het deeg dan in een andere kom en roer het los. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Wacht steeds totdat het mengsel het ei helemaal heeft opgenomen. Let op, waarschijnlijk zijn niet alle 4 de eieren nodig. Ik heb steeds 3 en een beetje, want anders wordt het deeg te dun. Wanneer het in een V-vorm van je spatel loopt is het goed.
  • Vul een spuitzak met het soezendeeg en spuit bolletjes van ongeveer 3 centimeter op een bakplaat met bakpapier. Druk de puntjes op de bovenkant van de soes plat met een natte vinger. Bak de soezen vervolgens in 30 minuten gaar (let op; dit kan ook 25 of 35 minuten zijn). Wanneer de soezen overal goudbruin zijn, zijn ze goed. Laat ze nu volledig afkoelen.
  • Voor de slagroomvulling:
  • Doe de slagroom met de slagroomversteviger en de suiker in een kom. Ik gebruik zelf de standmixer om het geheel stijf te kloppen, maar dit kan natuurlijk ook met een handmixer. Mix totdat de slagroom mooi stijf is.
  • Prik met een mesje of een spuitmondje een gaatje aan de onderkant van de soes. Vul een spuitzak met de slagroom en vul de soezen. Houd de soes die je vult in je hand zo voel je vanzelf wanneer hij vol zit. Bewaar wat van de slagroom voor op de bovenkant.
  • De chocoladelaag:
  • Doe de suiker met het cacaopoeder en het water in een pannetje en breng aan de kook. Laat het kort doorkoken en haal het pannetje dan van het vuur. Voeg de chocolade in kleine stukjes toe en meng totdat de chocolade goed gesmolten is. Als het glazuur erg dun is kan je even wachten tot het wat indikt, dan blijft het beter op de soes zitten.
  • Doe het chocolademengsel in een diepe kom, zo kan je de soezen er makkelijk in dippen. Dip de soezen er 1 voor 1 in en laat ze vervolgens in de koelkast uitharden. Je kan dan een toefje slagroom erop spuiten en een leuk Sinterklaas chocolaatje erin steken.

Geniet ervan! Liefs, Daniëlle

Sinterklaas soezen

Eerder maakte ik ook al eens oranje soezen, heb je die ook al gezien? Leuk voor Koningsdag of tijdens een oranje sport iets.

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.

Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk! 

 

Reacties zijn gesloten.