Ik werd door visrecepten uitgedaagd om een lekker visrecept te bedenken en deze samen met 4 andere bloggers in een receptestafette voor Visrecepten te posten. Ik besloot om aan de slag te gaan met zalm, omdat ik daar gewoon graag mee kook en ik er echt gek op ben. Het werden uiteindelijk deze zalmkroketjes met Parmezaanse kaas.
Zalmkroketjes zijn heerlijk om te eten als borrelhapje, maar je kan ze ook leuk serveren als voorgerecht. Maak er een salade en een lekkere saus bij en het is een feestje op je bord. Leuk om te serveren als je eters krijgt of bijvoorbeeld met de feestdagen. Het is dan ook ideaal dat je, op het frituren, na alles al van tevoren kan doen. Zo kan je net wat langer bij je visite blijven zitten.
Op de site van het Nederlands Visbureau en op Visrecepten.nl vind je ook nog leuke weetjes en informatie over de zalm. Daarnaast staan er nog meer heerlijke zalm en andere visrecepten, dus neem er zeker even een kijkje.
Dit heb je nodig:
300 gram zalmfilet zonder huid
90 gram boter + extra om de zalm in te bakken
150 gram bloem + 80 gram om in te paneren
100 gram fijngesneden sjalotjes
70 geraspte Parmezaanse kaas
250 milliliter groentebouillon
5 blaadjes gelatine
zout en peper naar smaak
2 losgeklopte eieren
150 gram paneermeel
zonnebloemolie om in te frituren
Zo maak je het:
- Verwarm een koekenpan en laat daar een klontje boter in smelten. Bak de zalm op middelhoog vuur vervolgens gaar. Haal hem uit de pan en snijd de zalm in kleine stukjes. Laat de blaadjes gelatine ook alvast weken in koud water.
- Smelt in een andere pan de 90 gram boter en bak daarin in de sjalotjes met de glazig. Voeg vervolgens de bloem toe. Laat de bloem dan zo’n 3 minuten garen terwijl jij roert.
- Voeg de bouillon beetje bij beetje en al roerend toe. Haal de pan daarna van het vuur en voeg ook de geweekte gelatine toe. Roer deze er goed doorheen. Meng daarna de zalm, de Parmezaanse kaas en zout en peper naar smaak door de ragout.
- Doe de ragout in een platte (oven)schaal. Zet hem voor ongeveer 2-3 uur in de koelkast.
- Als de vulling van de kroketjes lang genoeg in de koelkast heeft gestaan verdeel je het in 12 gelijke delen. Rol elk deel tot de vorm van een kroketje.
- Maak 3 bakjes, eentje met losgeklopt ei, eentje met de bloem en eentje met de paneermeel. Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de paneermeel. Heb je ze graag dik gepaneerd? Haal ze dan nog een keer door het ei en dan nog een keer door de paneermeel.
- Als alle kroketjes weer zijn gepaneerd zet je ze nog even een halfuur in de koelkast. Verwarm ondertussen de olie om te frituren in een frituurpan of in een gietijzeren pan tot 180 graden. Wanneer de olie warm genoeg is frituur je de zalmkroketjes 3 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn.
- Serveer de zalmkroketjes met wat veldsla, zoetzure groenten en kruidenmayonaise. Zo heb je gelijk een leuk voorgerecht.
Geniet ervan!
Liefs, Daniëlle
De andere bloggers die meedoen aan deze estafette zijn; Evie kookt, De Kokende Zussen, Foodquotes en Familie over de kook. Neem dus zeker ook even een kijkje op hun site voor de lekkere visrecepten en nog heel veel andere recepten.
Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.
Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk!